Artur Lundmark. Lokal konstnär ifrån Bursiljum

4
3
2
7
6
5
1

Artur Lundmark f: 1902 D: 1973. Lokal konstnär ifrån Bursiljum.

Artur Lundmark var en väldigt duktig konstnär som tyvärr kanske inte fick det större erkännandet som han så naturlig förtjänade, medans han levde. Han målade landskap, porträtt och altartavlor. Motiven är ofta hämtade i den närmaste omgivningen. Sågverksdammen och kvarnen liksom många hus i norra och i södra Bursiljum. Vebomarks bönhus äger en altartavla målad av Artur Lundmark. Bönhuset i Tjärn, eller byastugan, har också en Altartavlan som är målad av Artur Lundmark.  

Artur målade gärna med blyerts och akvarell men det förekom nog också något i olja. Många gårdar i Bursiljum målades av Artur Lundmark, förmodligen finns det tavlor med motiv av hus från Bursiljum med omnejd sparat i gömmor.

Bursiljums Byamän har en Kista som i generationer följt Byaålderman. Där har förvarats gamla handlingar och skrifter. Vid en inventering av kistan nyligen, hittades en liten samling av bilder av Artur Lundmark. Blyerts tekningar med motiv från byn målade i början på 20 talet. Vissa av de bilderna har använts i vår Byabok. Vi har scannat av original bilderna och visar dem nu på hemsidan. Om någon mer har bilder av Artur och skulle vilja komplettera de bilder vi har i vår samling, går det bra att höra av sig, vi kan fotografera av dem eller Scana bilderna. Vi hoppas att denna publicering av bilderna ska ge en uppfattning om vilken duktig konstnär Artur var.

Alla bilder på hemsidan är Copyright © 2010 bursiljum.se

Artur Lundmark. Lokal konstnär ifrån Bursiljum

Anslagstavla

logg2 

 

<div id='wrapper-vpdq'><span id='h2-vpdq'><a id='url-vpdq' href="//www.vackertvader.se/bursiljum">Vädret i Bursiljum</a></span><div id='load-vpdq'></div><a id='url_detail-vpdq' href="//www.vackertvader.se/bursiljum">Detaljerad väderprognos</a></div><script type="text/javascript" src="//widget.vackertvader.se/widgetv3/widget_request/606364?bgcolor=ffffff&border=c4c3c3&days=3&key=-vpdq&lang=&maxtemp=yes&size=x215&textcolor=363636&unit=C&wind=yes" charset="utf-8"></script>