Bursiljums folkpark laddar..

dscn4513
dscn4507
dscn4506
dscn4502
dscn4493
dscn4491
dscn4486
dscn4484

Publicerad 2009-05-28 15:58

BO FUHRMANS BLOGG

NORRA VÄSTERBOTTEN

Foto: BO FUHRMAN

NORRA VÄSTERBOTTEN

Folkparker läggs ner, men inte Bursiljums. Till helgen är det premiärdans och häromdagen snyggades dansbanor med omgivningar till. Nästan halva byn var på fötter.Vi är stolta över folkparken, säger Lena Björklund, 53, ordförande för Bursiljums Folkets Hus- och Parkförening. Bursiljum. Det väcker minnen, åtminstone för något äldre stuffare. Själv träffade jag mitt livs kärlek där och det är 42 år sedan.

Men speciellt mycket har inte förändrats i folkparken.

– Vi har försökt bevara det gamla, men har givetvis bytt ut, byggt om och förbättrat genom åren, säger Lena.

– Bursiljum är nostalgi för generationer. Vi hoppas att unga ska hitta hit, säger Henrik Andersson, 70, som varit ordförande i sjutton år, men slutade för två år sen.

Många fantastiska band har setts i Bursiljum. Rekordet ligger på omkring

8 000 besökare på 80-talet då Boppers var på besök. Då var det röj både på festområdet och utanför. Intresset vacklade i början av 90-talet och nu får arrangörer hyra in sig på området.

Den stora jubileumsfesten, 65 år, sker den 25 juli.

– Då blir det en nostalgikavalkad modell mäktig. Med danser, kläder, bilar och musik från varje decennium sedan 1940-talet. Då hoppas vi att alla, gamla som nya besökare, kommer från hela Västerbotten, säger Lena.

Numera hyr folketshusföreningen ut parken till arrangörer. Lokalerna är många: lilla och stora banan, logen och serveringslokalen.

– Scenen finns också, men där har det inte hänt något sedan Jerry Williams var här 1994. Vi ska använda den vid jubiléet, säger Henrik.

På pingstlördag är det premiär då Cageswamp Cruisers (Burträsk USA-bilklubb) och Mopedklubben Krökarna från Burträsk arrangerar. Räkna med massor av gamla bilar.

Tre band är i farten: Janders, som spelar traditionell dansbandsmusik, Customlines, som köra 50 & 60-tals show och Customcovers och spelar gammal hederlig rock.

– Tanken med det hela är ju att återskapa den gamla atmosfären, som den var för 20-30 år sedan i Bursiljum. Med Rock n´ Roll, varmkorv och stora amerikanare, säger Mattias Renström i arrangörskommittén.

Arrangörerna för de övriga sommardanserna, Roger Hedlund/P-O Johansson, laddar upp för midsommardagens höjdare, Martinez.

Scotts, Widerbergs och Sannex gäster också Bursiljum i sommar.

Allt är klappat och klart för premiären. Men så har det också varit ute- och innestädning.

Nu återstår det egentligen bara att fixa ett lättdansat golv. Används potatismjöl fortfarande?

Vad som händer i framtiden? Ingen vet. Däremot är de flesta i byn andelsägare.

– Vi har en fantastisk sammanhållning i Bursiljum och parken knyter oss ännu mer samman. Ja, du behöver bara titta här. Både gammal och ung räfsar och står i, säger Henrik.

Visst. Det kallar jag laganda