Bursiljum en vacker by vid Bureälven.

Bursiljum är en typisk västerbottnisk jord och skogsbruksby i norra Västerbotten. Byn är belägen ca 3,5 mil söder om Skellefteå. Bursiljum är belägen på båda sidor om Bureälven.

Byn är delad i en Norr och en söder del.  Idag är ca 70personer fastboende i byn, År 2006 fick byn fiberbredband. Det finns mycket att berätta om byn Bursiljum. Är man intresserad och vill se gammal fin Västerbottnisk kulturbebyggelse och har man kommit rätt.

Norra Bursiljum       Södra Bursiljum

Södra Bursiljum

Byn är mycket gammal och det äldsta kända namnet på byn är Sileth (1539 och Silium (1543). Bursiljum är belägen på båda sidor om Bureälven.
Byn är delad i en Norr och en söder del.

I södra Bursiljum är jordbruksmarken samlad i ett stort område, älven ringlar genom byn som ett s. Man kan gott säga utan att skryta att det är en mycket vacker by.

kanot_350

Älven inbjuder till vackra vyer och äventyr, då det går mycket bra att paddla nerför forsarna i kanot.Ett flertal raststugor finns efter älven. Fisket i älven är också bra, beståndet består av gädda abborre, braxen och mört.

logen

Här finns allt från klassiska rundtimmer logar, genuina Västerbottensgårdar, kvarnar, skinngarveri m.m.För den som är intresserad av att läsa mer om byns historia och befolknings- utvecklingen kan vi rekommendera vår bya bok.